Ma 2020. december 02., szerda, Melinda és Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.

BATTHYÁNY PINCE
7773, Villány, Batthyány. u. 24.
Tel.: 72/492-159
Fax: 72/492-157
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hagyomány és minőség!

A Batthyány Pince a Villányi Borvidék egyik legrégebbi pincéje. Ebben az 1770-es években épült "Borkatedrálisban" érlelődnek a "Villányi Szársomlyó" Kft. borai immár 60 esztendeje. Hűen tükrözve ars poetikájukat: a "Hagyomány és Minőség" együttes képviseletét. Erre garancia az a több mint 250 éves tradíció, amit ez a pince képvisel, mind a mai napig.
A társaság közel 130 hektáron foglalkozik szőlőműveléssel, amely a borászatuk alapját képezi. Czigler Adrienn borászati üzletágvezető enged betekintést a cég életébe, irigylésre méltó lelkesedéssel és érezhető szakmaszerettel.

 

Borainkról, tevékenységünkről bővebben a www.villanyibatthyanypince.hu címen tájékozódhat az érdeklődő. További információ a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail-címen valamint a 72/492-532-es telefonszámon kapható.

 

Magyarország két mediterrán bortermő vidékén: a Villányi és a Pécsi Borvidéken foglalkozunk szőlőtermesztéssel. Ehhez kapcsolódik szorosan borászatunk, melynek keretében évente 5-6.000 hl bort érlelünk hagyományos ászokhordókban. A már jól ismert világfajták, mint a Cabernet Franc, Cabernet Savignon, Merlot és Pinot Noir; Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Blanc és Szürkebarát mellett olyan, szélesebb körben talán kevésbé ismert szőlőkkel is foglalkozunk, mint a Bianka, a Nektár és a legújabb "kedvenc": a Cirfandli, amely elsősorban a Pécsi borvidék nevéhez kötődik.

 

Külön említést érdemel még a Néró, amely antioxidáns jegyeinek köszönhetőn az egészség megőrzésben is fontos szereppel bír. Nemcsak vörösborfajtákkal foglalkozunk, hanem szép számmal, fehérborokkal is. Ezek közül a Muskotály, Hárslevelű és Tramini elsősorban desszertborként ismert és közkedvelt a hazai fogyasztók körében. Ezért fontosnak tarjuk, hogy a hagyományos száraz fehér-, rosé- és vörösborok mellett félszáraz, félédes valamint édes borok is szerepeljenek a kínálatunkban. Vagyis a választást a fogyasztóra bízzuk.

Jelenleg 25 borszaküzlettel rendelkezünk "Villányi Borok Boltja" néven, Baranya megye városaiban; továbbá Barcson, Dombóváron, Kaposváron, Nagyatádon és Pakson; valamint Érden, Százhalombattán és Dunaújvárosban, ahol közel 150 termék közül választhat a kedves vásárló. Ezek jelentős része magasabb értéket képviselő palackos bor, melyeket tematikailag Borsorozatokba rendeztünk. Így kaptak helyt kínálatunkban a magasabb értéket képviselő Muzeális, valamint a Batthyány Pince borok mellett a Mediterrán desszertborok családja is. Továbbá megkezdtük a Villányi Védett Eredetű borok értékesítését is Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir valamint Hárslevelű és Tramini fajtákból. De a 2 és 5 l-es kiszerelésű Pet palackos borok ugyanúgy megtalálhatóak kínálatunkban. Ezzel is jelezve, hogy nyitottak vagyunk egy szélesebb fogyasztói kör felé.
A hagyományt és a minőséget tevékenységünkben talán leginkább az 1750-es években épült Batthyány pince reprezentálja, mely - mintegy "borkatedrálisként" - grandiózus megjelenésével, sajátos akusztikájával méltán alkalmas a minden évben megrendezésre kerülő Európai Bordalfesztivál helyszínéül. Mégis a pince számomra talán legnagyobb értéke, hogy elsősorban munkapinceként működik immár 250 éve. Ezzel is biztosítva borászatunkban a folytonosságot a múlt öröksége, a jelen adottságai és a jövő lehetőségei között.