2011. augusztus 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc. Language
Bemutatkozás | Közélet | Intézmények | Idegenforgalom | Közérdekű | Sport | Programajánló | Hírek | Szavazás | Vendégkönyv

Idegenforgalom
Látnivalók
Múzeum, kiállítások
Duna-Dráva Nemzeti Park
Utazási Irodák
Szálláshelyek
Kalandjárat a Dráváról - videó
Válalkozói oldalak
Barcsi vállalkozások
Múzeum, kiállítások

Dráva Múzeum, Barcs

A barcsi múzeum a helyi Honismereti Kör lelkes amatőreinek odaadó munkája valamint sok helyi felajánlás és társadalmi munka eredményeképpen nyitotta meg kapuit 1979. december 6-án. Mivel maga Barcs is ugyanabban az évben lett nagyközségből várossá, ezért elmondhatjuk, hogy a várossal egyidős múzeummal rendelkezünk.

A város múzeuma hamarosan beilleszkedett a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága által működtetett múzeumi egységek közé. A 80-as évek elején megindult a Barcsi Ősborókás Természetvédelmi Terület kutatása. Ennek köszönhetően Barcs lett a Somogy megyei természettudományi muzeológia központja. 1985-ben készült el a lakócsai tájház, mely a Barcs környéki horvátság hagyományos tárgyi kultúráját mutatja be. A megyei múzeum a barcsi múzeumot 1992-ben adta át a frissen alakult helyi önkormányzatnak.

A helytörténeti tárgyi és dokumentációs gyűjtemény elsősorban Barcsra vonatkozó anyagot őriz. Jelentős szerepet kapnak a jelen - későbbiekben a múltkutatás alapját jelentő - dokumentumai: barcsi cégek, intézmények és családok iratanyagai. Egyre több hagyatékot ajánlanak fel - ajándék és vásárlás formájában is - a Dráva Múzeumnak.



A néprajzi gyűjtemény közel háromnegyed részét nemzetiségi (német és horvát) falvak anyagai képezik. Az utóbbi időben kezd kiegészülni a nemzetiségi néprajzi anyag a cigányság tárgyi anyagával. Gazdag gyűjteménnyel rendelkezünk a Dráva mente horvát viseleteiből és különféle háziszőttesekből. Nagy figyelmet szentelünk a hétköznapok tárgyi világának, a mindennapi használati és a gazdasági eszközöknek is. Régészeti gyűjteményünk megyei szinten is gazdagnak mondható. A nálunk őrzött leletekre és kutatási eredményeinkre támaszkodva több tudományos közlemény, szakdolgozat jelent meg.

1991 óta egységes muzeológiai adattár, könyvtár, fotótár áll a kutatók és múzeumlátogatók rendelkezésére. Az adattárban a feldolgozatlan, publikálatlan tudományos kutatások, feltáró munkák találhatók; itt kapnak helyet az újságcikk gyűjtemények és településünket érintő szakdolgozatok is. Fotótárunkban az archív felvételeken kívül a tudományos kutatómunka "melléktermékei" (ásatási fotók, tárgyfotók) találhatóak, de igyekszünk megörökíteni minél több régi épületet, a város jelentősebb eseményeit, arculatának változásait. Könyvtárunknak is több funkciót kell ellátnia. Helyismereti gyűjteményként összegyűjti a megyére, a Dráva folyóra, a régióra vonatkozó könyveket. Speciális szakkönyvtárként elsősorban a néprajzi és a történeti szakirodalom beszerzésére vállalkozik.

Dráva Múzeum a MUSEUM.HU honlapon

Dráva Múzeum - Tűzoltástörténeti kiállítás (Tűzre, vízre vigyázzatok!)

Copyright 2011 Barcs Város Önkormányzata. Minden jog fenntartva.
Jogok és Feltételek | Impresszum