2011. augusztus 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc. Language
Bemutatkozás | Közélet | Intézmények | Idegenforgalom | Közérdekű | Sport | Programajánló | Hírek | Szavazás | Vendégkönyv

Videó híranyagok
Aktuális
TÁJÉKOZTATÓ
A műtőt szerelik a rendelőnél
Jövőre biztosan lesz Barcsi Vásár
Jól halad a belvízrendezés
Megújul a bölcsőde
Terítéken a lakásgazdálkodás
Módosulnak az óvodai körzethatárok
Még nem volt baleset a drávai szabad strandon
Szépasszonyvölgyében a barcsi szépkorúak
Tolerancia Kupa negyedszerre
Autócsodák találkoztak Barcson
Gyorsan terjedt a tűz
A vidékért dolgozik a szövetség
Elkezdte a felkészülést a Barcsi SC
Rendkívüli döntés a roma telep rehabilitációjáról
A barcsi aljegyzőt ismerte el a szakma
Három egészségügyi dolgozó kapott kitüntetést
Megoldódik a belvíz elvezetése a városban
Több mint 100 közmunkás dolgozik Barcsért
Megkezdődött a nyári idegforgalmi szezon a határátkelőhelyeken is
Megkapta az ÖNHIKI-t Barcs
Permetezés bejelentése
Álláshirdetés
TÁJÉKOZTATÁS
Használt ruhákkal a gyerekekért
Élelmiszerboltokba törtek be fiatalok Barcson
Ölelő karok
Ünnepeltek az idősek
Elismerésben részesültek a Barcsért dolgozók
50 éves a barcsi mentőállomás
Startol a parlagfűmentesítés
Természetismereti tábor a Dráva mentén
Tűzvédelmi ellenőrzések Barcson
FELHÍVÁS
Barcs Város Napja
Júliusban indulhat a BSC felkészülése
Megyei tűzoltóverseny Barcson
Zöldsör és szobai játszótér a kiállításon
Vízügyi sikerek
Indul a drávai strandszezon
Hagyományok hónapja
Csúszik a nyugati városrész rehabilitációja
Karbantartási munkák miatt bezár a bölcsőde
Befejeződött a Paktum a parton projekt
Új gyártócsarnok körvonalazódik Barcson
Fényképeken a Dráva
Turisztikai animátorok a térségben
Helyi termelők erősítése
Közösségi programok nyugdíjasoknak
Végigdolgozzák a nyarat a mazsorettesek
Pályázatok
Álláshirdetés
BÜFÉ HELYISÉG KIADÓ A DEÁK FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN
Magántulajdonba kerülhet a művészeti oktatás
Gyógyszermaffia a közelünkben
Hősök előtt tisztelegtünk
Gyereknap a településrészeken
Bevezetik Barcson az építményadót
Esős túra a Borókásban
Bezárják az egyes óvodát
Leválik a szakképző a BNI-ről
Pszichiátriai vendéggyűlés volt Barcson
Könyvvásár a könyvtárban
Drávai utakon és vizeken
Szuperbringa program
Múzeum kiállítás: téma az életmentés
Ősborókától a borókabogyóig
Folyami kőágy a virágok helyén
A Dráva élővilága a városközpontban
Hamarosan több lesz a szakrendelés
Barcson is gyűjtik a használt étolajat
Barcsi Szociális Központ HIRDETMÉNYEI
FELHÍVÁS
Felhívás parlagfűmentesítésre
FELHÍVÁS
Tájékoztató a parlagfű elleni közérdekű védekezésről
Településrészi Önkormányzatok vezetőinek elérhetőségei
Közérdekű felhívás
További hírek
Meghívó
Pályázatok
Korzó az iskola előtt
Sikeres volt a készülék ellenőrzési akció
Nincs új elnök a BVSE élén
Összes hír
Archívum
2006. március 24., péntek
KISHÍREK a Barcsi Körkép önkormányzati újságból - 2006. március



Továbbtanulás a 8.osztályosoknál
A barcsi középiskolában közzétették a 2006/2007-es tanévre felvett tanulók listáját. A barcsi nyolcadik osztályosok többsége a helyi intézmények valamelyikéhez adta be jelentkezését. A Deák Ferenc Általános Iskola diákjai közül legtöbben a Széchényi Ferenc Középiskolát jelölték meg továbbtanulás céljából. A nyolcadikosok nyolcvan százaléka érettségit adó intézményt választott. A vidéken továbbtanulók száma jóval kevesebb. Az Arany János Általános Iskola végzős diákjai közül legtöbben a Dráva Völgye Középiskolához adták be jelentkezésüket, míg a vidéki intézménybe jelentkezők száma itt is kevesebb.

Összegzett az Ügyrendi, Igazgatási Jogi Bizottság
A 9 főből álló bizottság az elmúlt időszakban - 2004 május 1-től - 30 alkalommal ülésezett, 337 előterjesztést tárgyalt, melyből 58 önkormányzati rendelet volt. Az elmúlt időszak legfontosabb kihívása az uniós jogharmonizáció volt, melynek keretében a bizottság felülvizsgálta az önkormányzati rendeleteket - olvasható abban a jelentésben, amelyet Németh Imre tanácsnok adott a képviselő-testületnek a szakbizottság munkájáról.

Taggyűlést tartott a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület
Március 3- án tartotta a Barcsi Természet-és Állatvédő Egyesület az idei év első taggyűlését a Boróka étteremben. A gyűlésen a vezetőség beszámolót tartott a 2005. évi munkáról. Szó esett a szervezet tavalyi kiadásairól és bevételeiről. Ismertették a 2006- os év feladatait. A legfontosabb és legnagyobb teendő az idei évben az új telephely kialakítása.

A Riverside Jazz Band Kaposváron
A barcsi zenekar jeles együttesek - Berki Tamás Band, László Attila Jazz Band, Jazzpression - társaságában ad koncertet március 25-én Kaposváron a Tavaszi Fesztivál szervezőinek meghívására.

Megújul a Művelődési Központ
A munkaterület átvétele után már januárban megkezdődött a Művelődési Ház átépítése. A szükséges bontási munkák nagy része befejeződött, a betonkoszorúra már a födémek és a tetőtartó gerendák egy részének elhelyezése is megtörtént. Az utcáról is jól láthatóak a kamaraterem boltíves kialakításának tartószerkezetei. A tetőtérben grafika műterem, zenekari próbaterem, különböző közösségi termek kerülnek még kialakításra, aztán jöhetnek a szakipari munkák, a közművek és a burkolatok elkészítése. Az épület várhatóan augusztus elejére készül el és a régi városközpont egyik impozáns létesítménye lesz.

Döntöttek a nyári szünetről a városi Óvodák
A Képviselő-testület jóváhagyta az óvodák a nyári zárva tartási rendjét. 2006 július 24-től augusztus 4-ig takarítás miatt minden óvoda zárva tart. 2006 július 10-től július 21-ig a 3-as, 5-ös, 6-os és 7-es tagóvoda lesz zárva. A 3-as óvoda gyermekeit az 1. számú, az 5-ös és 6-os tagóvoda gyermekeit a 4. számú tagóvoda, a 7. sz. tagóvoda gyermekeit a 2. számú fogadja majd ez idő alatt .
2006. augusztus 7-től augusztus 28-ig lesz zárva az 1., 2. és 4. számú tagóvoda. A 1. számú óvoda gyermekeit a 3. számú, a 4. számúba járókat 6. számú, a 2. számú tagóvodásokat a 7. számú tagóvoda fogadja majd.

Felvételik a Dráva Völgye Középiskolában
A Dráva Völgye Középiskolában felvételit tartottak szakmai tagozatokon és a két új tagozaton, dráma és matematika-informatika szakokon. Az erdész-, a környezet- és vízgazdálkodó, valamint a kereskedelem-marketing tagozatra jelentkezőknek felvételi elbeszélgetést szerveztek, míg a matematika-informatika tagozatra felvételizőknek írásbeli felvételi vizsgán is részt kellett venniük. A dráma tagozaton gyakorlati felvételi vizsgát tartottak.

Pontosították az óvodai beiratások időpontját
A képviselő-testület döntése értelmében a 2006-os évben a harmadik életévüket betöltött gyermekek beiratásának időpontja április 11. és 12. A konkrét időpontot minden érintett a körzetileg odatartozó óvoda bejárati ajtaján megtekintheti, illetve felvilágosítást kérhet telefonon is.

Iskolai beiratások
A tanköteles korú gyermekek beiratásának időpontja 2006. április 25. és 26. Mindkét iskolában arra kérik az érintetteket, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, az óvodai szakvéleményt, 1 db fényképet és 550 Ft-ot a diákigazolványhoz szíveskedjenek magukkal vinni a beiratáskor.

Elkészült a város gyermekvédelméről szóló beszámolója
2005-ben a város 0-18 éves korú lakossága 2523fő volt. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeli ellátás 578 család 1090 gyermekét érintette. Az elmúlt évben 75,2 millió Ft gyermekvédelmi támogatás került kifizetésre, melynek 10%-a terhelte az önkormányzatot. Rendkívüli támogatásra 244 család 534 gyermeke szorult, részükre 2,2 millió Ft-ot fizettek ki.
Egyszeri támogatást 432 család 767 gyermeke kapott 4,5 millió Ft értékben. Az utóbbi két támogatás esetében lehetőség van arra, hogy a gyermekvédelmi támogatást közvetlenül az érintet intézmény napközi otthonos ellátására fordítsák, ez 147 család 247 gyermeke esetében fordult elő. A Gyermekjóléti Szolgálat szakemberei által elkészített anyagból kiderül, a szolgálathoz főként anyagi, megélhetési gondok miatt és különféle családi konfliktusok miatt fordulnak. Egyre több esetben fordul azonban elő gyermeknevelési probléma, szülői elhanyagolás és sajnos szenvedélybetegség is.

Beszámoló és vezetőségválasztó taggyűlés a Barcsi Szív Egyesületnél
Az éves beszámoló közgyűlését 2006. február 22-én tartotta meg a Barcsi Szív Egyesület a Polgármesteri Hivatal korszerűen átépített nagytermében.
A közgyűlés egyhangúlag elfogadta Paulik Mihály ügyvezető elnök beszámolóját a 2005. évben végzett munkáról, majd megválasztotta az egyesület új vezetőségét a következő négy évre. Az egyesület megválasztott tisztségviselői a következők: elnök dr. Nuszpl Árpád, ügyvezető elnök Paulik Mihály. Vezetőségi tagok: Bogatinné Spivla Éva, Szabóné Uitz Ágnes és Szakos Sándorné.
A választás után dr. Nuszpl Árpád a vezetőség nevében megköszönte a tagság bizalmát, majd Paulik Mihály röviden ismertette a 2006. év tervezett programját.

A barcsi Szociális Központ sikeres pályázata
Az elmúlt évben benyújtott pályázat alapján a barcsi Szociális Központban új eszközök beszerzésére és kisebb átalakítási, felújítási munkák elvégzésére volt lehetőség. Két személyszállító gépkocsi vásárlása már megtörtént és egy többfunkciós mikrobusz beszerzése is folyamatban van. Az intézmény számítógépes parkja megújult és az internetes kapcsolat is kiépült. Új burkolatot kapott a felső épület terasza és a régi, elavult térvilágítás helyett egy korszerű kétarmatúrás 9 méteres betonkandeláber lett elhelyezve. Az Otthonházak közötti tér régen várt felújítása is megtörtént. Kiépültek a parkolók és a konténer alá is koloritos burkolat került.
Biztosítva van a mentőkocsi fogadóhelye is.
Ebben az évben kialakítják az emeleti lakóegységeket vizesblokkal együtt. Megépül a külső lift, így a mozgáskorlátozottak közlekedése is megoldódik. A sikeres pályázat alapján külön épületben kezdődhet el a korszerűen felszerelt mosoda és karbantartó műhely építése. A teljes bekerülési költség 27 millió forint.

Járda- és útfelújítások pályázati pénzből
Barcson - a tavalyról elmaradt felújításokkal együtt - 75 millió forint aszfaltozási munka készül el ebben az évben. A feladatra a Regionális Fejlesztési Tanácstól nyert pénzt az önkormányzat.
A Gárdonyi utca teljes hosszban aszfaltszőnyeg borítást kap. A Mező utca egy része is aszfaltburkolattal lesz ellátva. Ez összesen 6.700 négyzetméter útfelületet jelent.
A tavalyról áthúzódott munkák közül a legnagyobb a Barátság utca teljes burkolatának felújítása. A művelődési központ és a strand között kialakított körforgalomhoz kapcsolódó utcák is új aszfaltszőnyeget kapnak, megújul a Deák Ferenc utca is, így kialakul ennek a városrésznek a végleges közlekedési rendje. Felújításra kerül még Drávaszentesen a buszmegálló környéke. A felsorolt területek nagysága 12.500 négyzetméter.

Megújulhatnak a Szabadidő Központ létesítményei
A Nemzeti Sporthivatalhoz pályázik a város vezetése a Szabadidő Központ létesítményeinek felújításához. A futópálya és az öltözők kaphatnának új külsőt, valamint új vizesblokk épülhetne. A megújulással a létesítmény alkalmassá válhat a televíziós közvetítésekre is. A pályázattal vállalt önerő 4,28 millió Ft, a bekerülési költség ennél 10 millió Ft-tal több.

Beszámolt munkájáról az Egészségügyi és Szociálpolitikai bizottság
A 9 tagú bizottságnak további 4 fő külső szakértő is segít, akik álladó meghívottai az üléseknek. Az elmúlt 2 évben 15 alkalommal üléseztek, 104 napirendet tárgyaltak meg és 112 határozatot hoztak. A rendelkezésre álló saját 150.000 Ft-os keretüket 2 program - az anyatej akció és a mentősök napja - támogatására fordították, a fennmaradó összegből játékot vásároltak a Városi Bölcsődék számára. A legnagyobb kihívás jelenleg a kistérségi társulások létrejötte miatti szervezeti változások, illetve a központi ügyelet, valamint a Rekreációs Központ munkájának szervezése.

Megemelt ügyeleti díjak
Visszamenőleg március 1-től megemelésre kerültek a hétvégi ügyeleti díjak. Eszerint az ügyeletet ellátó orvosok szombaton és vasárnap 1.600 Ft-os, míg ünnepnapokon 2.000 Ft-os óradíjért látják el a feladatot. Ezen szolgáltatás díja így 41,3 Ft lesz lakosonként. Barcs az ügyeletért alig több mint 6 millió Ft-ot fizet. A kistérség valamennyi települése elfogadta a megemelkedett költséget. Ebben a témában üléseztek rendkívüli jelleggel is a kistérség polgármesterei, ahol a gondot nem a megemelt összeg jelentette, hanem az, hogy több polgármester jelezte, nem elégedett az ügyeleti szolgáltatással. Dr. Nuszpl Árpád az ügyelet vezetője elmondta, sajnos ma sem érettek hozzá eléggé a kistérség lakói, hogy eldöntsék, mikor is kell az ügyeletes orvoshoz fordulniuk. Sokszor hetek óta tartó problémákkal mennek ügyeletre, recept íratással és kezdődő lázzal, és még jó, ha mennek és nem riasztják az ügyeletes orvost kocsival. - Mindez akkor jelent igazi gondot, ha az ügyeletes egy ilyen eset miatt máshol nem tud életet menteni! - nyilatkozta Nuszpl doktor.

Továbbra is az ÉPEX üzemeltet
2003-tól a pécsi székhelyű ÉPEX Kft üzemeltette a barcsi Dráva parti kikötőt. Ezt a szerződést hosszabbította meg most a város, és így további három évre az említett cég marad a kikötő üzemeltetője. A kft-nek kell gondoskodnia város által pályázati pénzből megépített vizesblokkok üzemeltetéséről is. A szerződés szerint az ÉPEX-et illetik meg a kikötési díjak, bérleti díjak, használati díjak - ez alól kivételt képeznek a Város Napján alkalmazható közterületi díjak.

Új szélessávú internet szolgáltató Barcson
A pécsi Lepotec Kft. - várhatóan március végétől új, szélessávú, korlátlan hozzáférést biztosító mikrohullámú internet szolgáltatást tesz elérhetővé Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán. Részletesebb információk a helyi hirdetőújságokban, és a HÍD TV képújságban olvashatók.
Copyright 2011 Barcs Város Önkormányzata. Minden jog fenntartva.
Jogok és Feltételek | Impresszum