2011. augusztus 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc. Language
Bemutatkozás | Közélet | Intézmények | Idegenforgalom | Közérdekű | Sport | Programajánló | Hírek | Szavazás | Vendégkönyv

Intézmények
Oktatási intézmények
Kulturális intézmények
Egészségügy
Szociális
További intézmények
Válalkozói oldalak
Barcsi vállalkozások
További Intézmények
Barcs Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága



Cím: 7570 Barcs, Béke u. 81.
Tel.: 82/463-128
Fax: 82/461-404

Ügyfélfogadás:
Hétfő - Csütörtök: 07:30 - 15:30
Péntek: 07:30 - 14:00


Barcson 1881. szeptember 9.-én alakult meg az Önkéntes Tűzoltó Egylet. Kezdeményezője és főparancsnoka Gróf Széchenyi Ferenc tarnócai birtokos volt. Egyesület elnökének Kreisz Ferencet, titkárának Dr. Piszár Antalt választották meg. Az elkészített réz pecsétnyomó a Tűzoltóság emlékszobájában jelenleg is megtalálható.

1882-83-ban felépült a szertár, mely a régi mentőállomás épülete volt, jelenleg a Suzuki márkakereskedés. 1951-53 -ig a Somogy Megyei Tűzoltó osztályparancsnokság II. Sz. örseként működött, a Dél-fűrész területén, az üzem tűzveszélyessége miatt.

1953-ban megalakult a Járási Tűzrendészeti Alosztály Parancsnokság, elhelyezése a tűzoltószertárban történt. Ebben az épületben dolgoztak elődeink nagyon mostoha körülmények között 1956 -ig., mikor a Béke utca 35. szám alatti államosított családi házba költöztek. Az átalakított családi ház szolgált a személyi állomány elhelyezésére és került kialakításra a parancsnok szolgálati lakása is. Az istállót és a pajtát pedig szertárnak alakították át. 1976-ban 24/48 órás szolgálati rendre való átállás során az épületet bővítették saját erőből, mivel nem tudták elhelyezni a személyi állományt.

A technikai fejlődés során a tűzoltó gépjárművek is terjedelmükben nőttek, így a szertár kicsinek bizonyult, külön meg kellett tanulni a szertárba való betolatás technikáját, és csak egy oldalon lehetett beszállni a gépjárműfecskendőbe. A szűk udvarban a kihajtások során a szomszéd lakóház valamint a parancsnokság falai is életveszélyesen megrepedtek.

1989-ben a tűzoltóság országos és megyei vezetése úgy döntött, hogy Somogy megyében egy új tűzoltólaktanyát kellett építeni 100 milliós bekerülési költségig Nagyatádon vagy Barcson. Barcs város vezetése egyöntetű támogatásban részesítette az országos vezetést, azonnal több telket is felajánlottak, a választás a Barcs Béke u. 81. szám alatti telekre esett. A városi tanács még az építés lebonyolítását is vállalta, ami országosan is rendkívüli volt. 1989. őszén a NOVART megkezdte az építkezést és 1990. december 25. -én, átadta az 5+1 szerállású, a kor követelményeinek megfelelő tűzoltólaktanyát, melyet azóta is büszkén mutatunk minden vendégünknek.

Az épület műszaki paraméterei: számítógépes vezérlésű, automatikus kapunyitás riasztással egybekötve, tömlőszárító torony, teljes alápincézettség, itt kerültek elhelyezésre a különböző raktárak. A tűzjelzést az állampolgárok négy crossbar telefonon, egy tűzjelző vonalon (105) valamint URH rádión tehetik meg.

Az épület birtokbavételével az elhelyezési körülményeik a kor követelményeinek megfelelő. Feladatunk ilyen színvonalú tűzoltótechnika folyamatos beszerzése illetve a régi lecserélése.

  Linkek, dokumentumok
A Tűzoltóság Honlapja
Szervezeti és Működési Szabályzat
Copyright 2011 Barcs Város Önkormányzata. Minden jog fenntartva.
Jogok és Feltételek | Impresszum